Blogul meu a parcurs mai multe etape. Nu pretind că le ţin minte. I-a fost schimbat spaţiul de găzduire şi adresa, de câteva ori, a fost distrus de câteva ori. Nu intru în amănunte. Har cerului, dacă mai rezistă cam 3 luni, ediţia de acum ar împlini 4 ani. De- lungul cărora am republicat o seamă de texte din ediţiile distruse. Acelea e care le mai aveam. Gradul de recuperare de la începuturi e rezonabil. Sa zicem că ce-am pierdut nu merita păstrat. Dar niciodată până acum subiectul vreunui articol n-a fost o sărbătoare creştină. Cum azi se întâmplă ca ziua obişnuită a postării să coinidă cu ziua sfântului apostol Andrei, din anumite motive (ca să nu mă abţin de la citate şi perifraze), voi propune o selecţie, nu neapărat aleatorie, a purtătorilor de ambe sexe ale numelui celui despre care românii pretind că i-ar fi creştinat.
Ne punem întrebarea cum se face că un nume construit pe rădăcina grecească Andr, de la andros, om, bărbat a fost purtat de unul din cei 12 apostoli, evrei la origine. Se prespune că numele circula în lumea greco-romană de 2-3 secole, ar fi putut pătrunde în lumea iudaică. În Europa s-a răspândit apoi pe cale creştină, luînd diferite forme, de la britanicul Andrew, răspândit mai degrabă în Scoţia celtică, la italianul Andrea, cu accent pe silaba mediană. De altfel, crucea sfântului Andrei, în formă de X, pe care legenda lui spune ă ar fi fost martirizat,apare pe drapelul scoţian (singurul drapel naţional unde crucea apare în această formă, în toate celelalte care conţin crucea, aceasta apare vertical). În plus, a celaşi grafem e utilizat ca simbol chimic, definind substanţele toxice, obligatoriu de plasat pe etichetele ambalajelor care le conţin. Ziua onomastică, 30 noiembrie, are semnificaţia populară, preceştină, pe o arie europeană destul de extinsă, ca fiind ziua lupilor.
În limba română numele e Andrei, cu forma feminină Andreea. Cum am înâlnit şi versiunea Andrea, ca formă feminină, m-am întrebat care-i e originea. Posibilitatea de confuzie cu forma masculină din italiană e practic exclusă contextual. Răspunsul e simplu: singurele limbi europene în care forma feminină sună la fel sunt germana (Andréa) şi maghiara (Andrea). Ambele au avut influenţele lor seclare în România intracarpatină.
Iată câteva exemple de italieni de notorietate, purtători ai numelui:
Andrea Dandolo(1306 – 1354): Doge al Serenissimei Republici Veneţiene, în ultimii 11 ani de viaţă. Studii de istoriografie şi juridice. A publicat o istorie a Veneţiei, în latină. În timpul magistraturii sale Veneţia a trecut printr-un cutremur şi pandemia de ciumă care a redus cu o treime populaţia Europei. Caracterizat la superlativ de Francesco Petrarca.
Andrea Doria sau D’Oria(1466 – 1560; decedat pe 25 noiembrie!): lider politic al Genovei şi amiral al Sfântului Imperiu Roman de naţiune Germană. Numele lui se regăseşte în zilele noastre ca o componentă a unei cunoscute echipe italiene de fotbal, Sampdoria din Genova, alături de al sfântului Petru. Astfel ambele puteri maritime rivale în evul mediu şi renaştere sunt simetric reprezentate.
Andrea Camilleri (n. 1925), scriitor, scenarist şi regizor de teatru şi televiziune, Sicilian. Editura Nemira i-a tradus 6 cărţi, două dintre ele, Sunetul viorii şi Hoţul de merinde şi în ediţii online, ca e-cărţi.
Andrea Pirlo (n. 1979), fotbalist Italian (Brescia, Inter – unde n-a jucat, fiind îprumutat 2 ani, AC Milan Juventus, din 2015 New York FC), cu numeroare trofee în palmares.
Andrea Rossi (n. 3 iunie 1950), antreprenor Italian controversat, cu un doctorar în filosofie, a emis pretenţia la fel de controversată de a fi realizat un catalizator energetic bazat pe fuziunea la rece.
Andrea di Cione AKA Verocchio(1435 – 1488), sculptor, aurar şi pictor florentin, lucrând la curtea lui Lorenzo il Magnifico.
Andrea, pronunţat cu diftong, deci cu silaba finală accentuată (indrea, undrea) e vechiul nume popular al lunii decembrie, care începe după ziua sfântului Andrei şi mai defineşte, generic, un set de unelte de cusut şi tricotat (cârlig, igliţă).
Personalităţi celebre, purtătoare ale numelui: Andrei Rubliov, André Marie Ampère, Andrei Tarkovski, André Maurois, André Marlaux. Dece nu Andrew, Duke of York… mai aproape de noi, Andrei Şaguna, Andrei Mureşanu.
Related Articles
No user responded in this post