Că Ilie Năstase şi Simona Halep – ambii jucători de tenis, din generaţii diferite – sunt, nu doar cei mai mari sportivi roâni, e un loc comun. Ambii au fost, la momente diferite, numatul unu mondial.
Ce se ştie mai puţin sunt glumele sale făcute pe terenul de tenis.
Să începem cu prima, în ordine cronologică. Primul turneul alois campionior din istoria acestui sport. Sala Pierre de Coubertin, situată în Bois de Boulogne, în zona Parisului. Decembrie 1971. Turneul, care avea să fie câştigat de Ilie, îfinală cu Stan Smith. Corifeii perioadei. Ȋşi mai aduce cineva aminte de marele jucător? Pur s simplu exclus.
Primul tur: Năstase contra unui american, Cliff Richey, poreclit “texanul cel rău”. Se va vedea de ce prezizez porcela. Arbitrul de scaun anunţă, protocolar: au serice Nastaz. Ilie, prompt (n-a scăpat niciodata ocaziile), corecteză arbitrul: Au service monsieur Nastaz. Arbitrul deh francez, intră în joc: Au service monsieur Nastaz. Tribuna pariziană savurează humorul dialogului. Texanul cel rău întreabă, tot în franceză, ceea ce tradus în română, pentru cititorii blogului, era cehivalent cu “ce-a zis, ce-a zis?” Ilie răspunde, imperturbabil: Il a dit que je suis un monsierur e toi non…
Năstase juca la Wimbledon.E vorba de ediţia din 1973 a unui turneu pentru care marii campioni profesionşti se asociaseră pentru a boicota turneul. Ilie a fost singurul mare jucător care a participat. Atitudine aplaudată de presa britanică. De altfel a ieşit din primul tu tur, pierzând în faţa unui anonim. Bun. E cunoscut că Ilie se enerva din orice: că arbitrii de linie erau, în general, cu ochelari, că publicul fremăta la genialele lui lovituri… Nu se putea concentra la joc şi nu-şi domolea firea. La o minge primită, replica lui a fost dată, greşit, ca out. A rănut: Shut up! S-a întors şi a văzut că în faţa lui, în tribună, erau ducele şi ducesa de Kent. Amatori, ca orice englezi, de tenis. Fireşte, cu o schiţă de surâs dipreţuitor. Nimic mai normal. Reacţia lui Ilie fu promptă, reflexă. Figura enervată se schimbă instataneu într-una spăsită, o schiţă de reverenţă şi-şi continuă fraza, prelungind-o: Shut up please.
A treia şi ultima. Tenisul fusese numit, tradiţional, sportul alb. Televiziunea transmisă în toată lumea, avea nevoie de culori. La dublu, regula cerea ca ambii jucători, să poarte echpament de aceeaşi culoare. Năstase formează dublu cu Arthur Ashe, un superb american de negru. Ceea ce apare pe teren eo sorcovă. Arbitrul cere respectarea regulamentului şi îi trimite pe ambii la vestiar. După 20 de minute apar ambii în echipaente violet, elegante. Ilie Năstase e dad cu cremă neagră pe faţă. Evident, gluma fusese aranjată.
No Responses