Pe 3 noiembrie revista Neuma a împlinit 2 ani. numărul prezent, 11-12/2019, e al 13-lea număr dublu. se deschide, suntem demult obişnuiţi cu dublul editoria. O altă oră albastră, de Andrea H. Hedeş, apoi cursivul Mode, timp şi statistici, de Horia Gârbea. Ambele subsumate dimensiunilor timpului. Din primul aflu şi ei, în premieră, că eixstă agrosilvicultură. Deşi ultimii 8 din totlul de 36 ca salariat am activat într-un domeniu conex. Din al doilea reţin un triptic semnificativ. Surprins sagace de autor: A fost cândva o modă a cititului. A existat şi o modă a scrisului. Acum există o modă a publicatului. Un reporo în pag. 4. 7 cărţi Neuma. lansate de curând. Unele chiar la Gaudeamus.
Acelaşi invitat special, Gheorghe Grigurcu, pg. 5: Fiinţa obosită e prozaică. Thanas Medi (Lacrima de pe mâna mea), Nguyen Hu’u Thinh completează rubrica invitatilor speciali.
Cum se lichidează definitiv o specie de roman? Se întreabă, în continuarea pitoreştei sale rubrici Istorii insolite Radu Sergiu Ruba (pg. 11). În completarea paginii 12, o poezie de Cezar C. Viziniuc.
Estetică: Dintr-un glosar de termeni – Act creator. De Mircea Muthu (pg.13).
Reportaj: Zilele Ion Căvănoiu la Tg. Jiu şi Festivalul Naţional de Poezie Costache Conachi la Tecuci (pg. 14).
Poezie: Niculina Opea, Alexandru Cazacu (pg. 16).
Proză: Zidul verde, de Răzvan Nicula (pg. 17).
Răzleţe: un ercutant eseu al lui Gelu Negrea: Viitorul – trecutul de care nu ne aducem aminte (pg. 22). Apoi centrul de greutate al numărului: Gheorghe Grigurcu: La un proapspăt octogenar (pg. 23). A citi, a scrie, a trăi, de Ioan Holban, Cum am ratat prima întâlnire cu Nicolae Manolescu, de George Volceanov, Eu şi Messi, de Andrei Moldovan, Seminariile de luni ale profesorului N. M., de Horia Gârbea, O întâlnire memorabilă cu Nicolae Manolescu la New York, de Gellu Dorian, Un cenaclu, o generaţie, o direcţie literară, de Şerban Tomşa, o miniatură fără titlu de Dumitru Ungureanu, Însemnările unui ziarist, de Meandrea nuţ Maximinian, Întâlniri „infidele”, de George Vulturescu, Simbol şi paradox, de Andrea H. Hedeş, Despre Nicolae Manolescu a pătrat de Liviu Capşa, alt crochiu fără titlu, de Dinu Grigorescu, Criticul de serviciu, de Ioan F. Pop, Nevoia de modele, de Ana Dobre, Pe calea scrisului, de Simona-Grazia Dima, Nicolae Manolescu, profesorul, de Adrian Costache, Credibil într-o perioadă „incredibilă”, de Olimpiu Nuşfelean, Reverenţa ucenicului întârziat, de Radu Sergiu Ruba, Aniversaria, de Florica Bud, 50 de ani de când îl cunosc pe Nicolae Manolescu, de Gabriel Burlacu, Criticul, de Vasile E. Dan, Înâlnirile de gradul doi, de Constantin Cubleşan, Rubiconul domnului Manolescu, de Valentin Iacob, Întâlnirile cu Nicolae Manolescu în cultură, de Gheorghe Lăzărescu, Utilitatea literaturii, de Răzvan Nicula, O viaţă ca la carte, de Nicolae Bud, L-am întâlnit pe Nicolae Manolescu. Întâlnirea cu opera & întânirea simbolică. Întâlnirea cu literatura, de Nicoleta Milea. Un florilegiu reprezentativ.
Interviu cu Marius Bodochi (pg. 47).
Tineri poeţi: Andrei Velea (pg. 51).
Eveniment editorial: Dacă Micul Prinţ. Andrea H. Hedeş, despre cartea Ultima cruciadă, de Simona Antonescu (pg. 52).
O recenzie cuceritoare a volumului mon amour ma tristesse / întâmplări de viaţă în est / de Carmen Secere, semnată de Raluca Faraon (pg. 53).
Tot Eveniment editorial: Un cântec al Transilvaniei. Andrei Moldovan despre romanele Simonei Antonescu (pg. 54). Despre senectute, cu dragoste. Seniorul, de Viorel Dianu, în viziunea Anei Dobre (pg. 57).
Cel mai recent volum de poezie al Clarei Târcă (Stradă tristă, luminată puternic), lansat în primăvară, la Bookfest e analizat de poeta Flavia Adam (pg. 58). Apoi Constantin Cubleşan îşi oferă viziunea asupra volumului, tot de poezie, despre trecutul din lucruri, de Ştefan Melancu (pg. 59).
Cartea de critică: despre Fragmente critice, de Andrei Moldovan, vorbeşte Vasile Vidican: Critica literară ca formă de eleganţă (pg. 60). Monica Grosu (Povestea Agostinei), prezintă romanul Pelinul negru, de Ioana nicolaie (pg. 61). Alt volum de poezie: Timpul, un zid, de Maria Matei. Recenzat, sub titlul Reverberaţi şi cărămizi, de Nicoleta Milea (pg. 62).
Cartea străină: Pietra viva, de Léonor de Récondo în optoca Soniei Elvireanu: Sublimarea frumuseţi umane prin artă (pg. 63). Apoi George Volceanov, glosează pe marginea a două cărţi: Paravanul-iad, de Ryunosuk Akutagawa şi Winston duru’, de Paul Beatty.
Horia Gârbea revine, pentru o clipă, la cronicile-fulger din echiul format al Luceafarului, cu fotografiile instantanee a 4 titluri: Putea să nu fie, de Liviu Capşa, Omiliile toamnei, de Viorel Surdoiu, Mărturisirea şi alte povestiri, de Cristian George Brebenel, Povestiri din dealul cu ulmi, de Lazăr Popescu (pg. 66).
Cartea de critică: Eminescu, jurnalistul cultural complet. De Nicoleta Milea. Asupra volumului omonim al lui Iulian Bitoleanu (pg. 68).
Etnologul Menuţ Maximilian, în domeniul propriu: Amintiri din copilărie. I altfel de abordare, pornind de la satul bistriţeanu de acum 150 de ani (pg. 69).
Reportaj: Poeţi bucureşteni pe strada de C’arte, lansare de carte la Cluj, Zilele culturale Poesis la Satu Mare (pg. 72).
Sandu Jurcan, susţine, constant, rubrica de cinema (pg. 73). Apoi, în pagna următoare, prima parte a articolului Există, oare, două categorii de lideri?, sub Colţul lui Yorik.
Educaţie: Vocaţia de dascăl a unui critic. Adrian Costache despre Ale Ştefănescu (pg. 76).
O noutate: Scrisoare de peste ocean. Maria, inima României. Sub forma unei cronici a filmului care circulă. De Cătălina Novac.
Din nou proză: La umbra norilor şi Microb de spital, de Florin George Moldovan (pg. 79). Apoi Va şă zică, de Iulia Enkelana. (pg. 77).
Teatru: Un festival al speranţei, de Nicolae I. Nistor (pg. 84).
De acelaşi autor, sub rubrica Cinematecă: Gangsteri vs. Samurai (pg. 86).
Mihai Gligan, despre spectacolul lui Tompa Gabor cu Furtuna (pg. 87). Imediat, driticul Dinu Grigorescu: sadismul cămătarului şi gondola justiţiei. G. Răzvan despre Hamlet în sos picant, de Aldo Nicolaj, la teatrul Elvira Godeanu din Târgu Jiu.
Rock: 50 de ani din viaţa unei femei superstar, de Dumitru Ungureanu (pg. 90).
Contr-pied: Poveşti cu penaltiuri ratate de Gelu Negrea (pg. 91).
Obişnuita şi suculenta rubrică gastronomică a Floricăi Bud (pg. 92).
Vitrina cu cărţi, Poşta redacţiei, Revista revistelor, încheie numărul.
Două vorbe la aniversarea primilor 2 ani: revista a căpătat un profil definit, numărul şi nivelul colaboratorilor, aceiaşi sau ocazionali, sunt onorabile. Ca cititor îi doresc continuarea succesului.
Gaudeamus 2019.
A fost o ediţie aglomerată. Miercuri 20, editura Ars Docendi, a Universităţii din Bucureşti, a onorat romanul colegei Maria Axinte Buciumi, AKA Milica, membru al grupulu Fizică70 – Drumuri răsucite, cu statutul de titlu al anului.
Joi 21la ora 12 Horia Gârbea a moderat lansarea unui grup de cărţi Neuma, la standul editurii Tracus Arte. Apoi la 16 editura Vremea a lansat cartea Ce e nou prin Bucureşti piesă importantă a presigioasei colecţii Planeta Bucureşti. Autoare: colega Silvia Şilaev Mateescu, din acelaşi grup. Din păcate n-am putut ajunge. Căci cu o oră mai târziu, MNLR lansa placheta de haiku Hotel cinci stele, de Florin Golban. În fine, vineri 23 a trebuit să fac gimnastică Intre 2 lansări. O voi pomeni doar pe una: a doua lansare a volimului de debut în poezie Să locuieşti într-un cerc şi să nu-ţi atingi centrul, de Raluca Faraon. La editura ieşeană Junimea. Moderator delegat, poetul Florin Dochia.
Related Articles
No user responded in this post