Pe 3 martie a fost ziua mondială a scriitorilor. Care, iată, a ajuns la a 32-a ediţie. Evenimentul ae organizat an de an de filialele PEN cluburilor şi a fost iniţiat la un congress PEN club. Dacă ne amintim că sigla e un acronim (poeţi, eseişti, romancieri, novelists in limba originară) constatăm că ziua triplei lansări sub egida editurii Neuma e improbabil să fi fost aleasă întâmplător. Privind în urmă, ideea pare săfi încolţit în mintea mobilă a liderului filialei de poezie Bucureşti a Uniunii Scriitorilor. Nu ştiu dacă Horia Gârbea e sau nu membru al PEN Club, dacă măîntrebaţi pe şoptite eu consider că ar merita să fie, sigur eu nu sunt şi e improbabil că voi ajunge să fiu. Dar selecţia autorilor Neuma lansaţi cu acestă ocazie e emblematică: poeta Nicoleta Milea (profesoră de română, doctor în filologie), subsemnatul şi organizatorul evenimentului, aici în ipostaza sa de romancier. Volumul subsemnatului fu prezentat sub formula eseuri. Am recitit prefaţa acestuia, scrisă de… Horia Gârbea şi am întâlnit o singură data cuvântul eseu. În sintagma hibridă eseu-cronică. Cum pare improbabil să-şi fi reconsiderat diagnosticul, dar cum termenul folosit pe afiş nu e defel incorrect, concluzia logică e că selecţia autorilor promovaţi de eveniment calchiază subtil formula PEN club. Că acest rafinat joc nu e gratuit, vom încerca a demonstra mai la vale.
Nu numai formula cluburilor lierare, cărora le mai lipsesc doar 4 ani ca să atingă secolul de existenţă, e disimulată în selecţia autorilor. Dar coordonatele numerice ale evenimentului codifică nu doar o mnemotehnică, ci de-a dreptul o glumă aritmetică. 3 martie, ora 13, strada Jean Louis Calderon nr. 39. 3 x 13 = 39. Numai că acest supliment de semnificaţi nu putea fi deliberat. Adresa Clubului Calderon, unitate culturală a primăriei sectorului 2, e definită demultişor, data coincidentă zilei scriitorilor se întâmplă să fie liberă, poate şi ora. Jocul aritmetic fu, deci, darul pe care îngerul semnificaţiilor codificate îl oferi, cu indicibil humor, organizatorului şi, prin el, evenimentului. Deci, până la umră, editurii.
Hazul e că apucasem să trimit deja zeci de e-mailuri anunţând evenimentul, fa observa gluma aritmetică inclusă. Fu un prieten… chimist cel care îmi atrase atenţia… şi când te gândeşti că una din cărţile mele de identitate purtaseră numărul 021441…
Am participat la destule lansări ca să-mi fac o idee despre participare. La aceasta, triplă, participarea a fost selective. Mi-a făcut plăcere să reîntâlnesc, fie şi doar la capătul unei strângeri de mână, persoane remarcabile din lumea editorial şi din filiala de proză. Invitatii meu au fost unul şi unul. Coordonatoarea grupului fizica70 a făcut poze, institutul unde am petrecut 28 de ani a fost reprezentat de 3 prieteni din departamente diferite, niciunul al meu. De fapt un prieten şi un cuplu de prieteni. Şi a mai fost fiul meu. Care a produc clipul video şi mi-a fost sprijin logistic. Şi care mi-a cerut cu discreţie un exemplar. De fapt 2.
Interesul participanţilor care nu erau apriori suporterii unui autor e posibil săfi fost accentuat de primele două alocuţiuni. Dna Elena Scurtu, coordonatoarea centrului socio-cultural (asta e denumirea oficială a clubului), deschizând manifestarea, a schiţat profilele autorilor, apoi Horia Gârbea, simultan gazdă, organizator şi autor, a reiterat schiţele de portrete. Un auditor potential strain ar fi rămas cu impresia că e vorba de figure întrucâtva diferite. Nu mult. Şi, la urma urmei, absolut firesc. Oricum aşa am aflat că excelentul roman Uimitoarele aventuri ale lui Făt frumos din Lună a fost început cu 10 ani în urmă, la naşterea fiului său (cunoscut din volumul de poezie Cântecele lui Huppy, produs tot de editura Neuma şi lansat anul trecut), că elaborarea a durat 5 ani, apoi, până la predarea către editură, a continuat să-l perfectioneze. Cum apucasem să-l recenzez (Sfârşitul basmelor, 6 feb., pe blog – oldrimsix.info), m-am întrebat, ascultând prezentarea, dacă aş fi modificat ceva cunoscând informaţia asta. Oricum, nici autorul romanului, nici autorul recenziei nu-şi puteau permite luxul de a o semnala. Dar în această relatare a evenimentului orice ocultare e fără sens. Aşteptăm, aşadar, cu toţi participanţii la lansare, republicarea în presa culturală.
Distinsa poetă Nicoleta Milea, profesoară de română la Alexandria, doctor în litere, a fost cea mai discretă vorbitoare: s-a mulţumit să citească 2-3 poeme din volumul Umbra lui Midas. Atent, Horia Gârbea a încheiat, după vorbirea ultimului autor, partea orală a evenimentului, citind încă o poezie din volumul lansat. Din ce-a vorbit autorul cotat ca eseist n-ar fi de reţinut decât că el socoteşte o lansare de carte – o sărbătoare, că nu vorbeşte la lansări depre propriile cărţi şi, mai ales, că exprerienţa colaborării cu editura Neuma s-a detaşat net de colaborării cu celelate edituri care i-au produs cărţile prin rigoare la superlativ.
De remarcat panoul de prezenare a editurii, cu logoul grafic şi cel textual – parfum de carte – încadrând, pe verticală, numele Neuma. Fotografiile pe care autorii şi le-au făcut lângă panou ar sublinia, în accepţiunea autorului acestor rânduri, ideea căo lansare de carte e o sărbătoare. Semnificaţia evenimentului e limpede. Dacă anul trecut Horia Gârbea îşi lansa Cântecele lui Huppy, în alt situs de prestigiu, personajul evenimentului literar de acum a fost mai întâi însăşi editura şi apoi autorii. Nimic mai firesc decât aceştia, alături de toţi participanţii, să-şi unească vocile urându-i tinerei edituri succesul pe care-l merită.
Suntem obişnuiţi ca la asemenea evenimente să aibă loc schimburu de cărţi. evident, am făcut unasemenea schimb cu Dna professor Nicoleta Milea. Evident, Horia Gârbe primise cartea mea la scurtăvreme după ce o primisem eu. Dar au maivenit încă două autoare, pentru dedicaţii pe exemplarele cumpărate, oferindu-mi propriile Dlor volume de poezii. Aşa că acum numărul celor care-şi aşteaptă rîndul la rapoarte de lectură a ajuns la 6. Ea mai veche plachetă e deja mai veche de un an… dar mie îmiaparţine, fără falsă modestie, aforismul: omul e singurul animal care amână deliberat. Şi orice amânare e o polţă suplmentară de asigirare de viaţă. Auzi, Otilia? Recenzia la volumul tău de proză Femeia cu şapte pălării mia fost mult mai uşor s-o scriu…
Iată şi un clip rezumativ, filmat în direct: Triplă lansare Neuma
Update: Albumul foto al evenimentului Tripla lansare Neuma
Related Articles
No user responded in this post