Cel de-al şaptelea cer defineşte ultimul etaj al unei clădiri din periferia pariziană. Acolo locuieşte eroul filmului, Chico, interpretat de James Stewart. Un personaj original, insolit, raissoneur de mahala. El îşi afirmă cu convingere ateismul. Asumat din motive puerile. Cumpărase lumânări de 7 (sic) franci bucata pentru a-l mitui pe Dumnezeu, de la care aşteaptă servicii minore. Importante pentru orizontul lui. Preotul local, Chevillon (Jean Hersholt), deloc scandalizat, întră abil în jocul eroului ş-i mijloceşte promovarea social. De la măturarea subsolului mizer de la malul Senei la măturător de stradă.
Un incident local o implică pe Diane, lucrătoare la un mic bordel local. Cu acoperirea unui bistrot. Condus de sora fetei. Care-I aplică acesteia o umilitoare corecţie corporală, cu centura, pentru mofturile făcute unui client. Cumsecădenia lui Chico îl ia prin surprindere şi o duce în locuinţa proprie. În… al şaptelea cer. Poliţia arestează stabilimentul. Un poliţist face exces de zel şi urcă după cei doi, la etajul 7. Chico pretinde că fata e soţia lui. A doua zi, poliţistul verifică. O găseşte trebăluind la maşina de gătit. La revenirea lui Chico, de la noua muncă, fata îl întreabă dece a salvat-o. Răspunsul e edificatory pentru lunganul ciudat: uneori fac lucruri fără să ştiu dece.
Se ajunge la căsătorie. Oarecum fantomatic. Perechea nu apucă să ajungă la primărie, sau la biserică. Brusc, bărbaţii din cartier primesc ordine de concentrare. Deci suntem la sfârşitul verii lui 1914.
După ceu 4 ani, când Diane disperă că toate cunoştinţele îi confirm că bărbatul a căzut pe front, urcă cele 7 etaje ca pe o golgotă. In uşa-fereastră îl găseşte. Viu. Şi orb.
Regizorul Henry King, un meseiaş al Hllywoodului anilor antebelici lucreaza cu materialul clientului. Redând poezia de banlieue a Parisului. Cu un pas decis spre simbolism.
Related Articles
No user responded in this post