Related Articles

5 users responded in this post

Subscribe to this post comment rss or trackback url
User Gravatar
Tudor Mirică said in April 4th, 2016 at 10:39 am

– Foarte interesant şi instructiv compendiu istoric.
– Corectă ideea că democraţia votului universal a ajuns să eşueze în populism.
– Inevitabilă concluzia că se impune adoptarea unui sistem cenzitar raţional.
– Analiză pertinentă a ceea ce nu ar trebui să fie acest sistem.
– Încheiere cel puţin discutabilă: impactul votului extrateritorial e secundar faţă de ansamblul problemei (aşteptam o propunere vizând fondul, nu un aspect marginal).
Plăteşti taxele în locul din care îţi tragi veniturile, dar asta nu înseamnă că n-ai de gând să te mai întorci vreodată, tu sau copiii tăi, şi că nu te mai interesează soarta ţării tale. O astfel de reglementare, pe lângă faptul că te-ar priva de un drept cetăţenesc, îţi cam bate soarta în cuie. Concluzia ta mi se pare excesiv de pro domo, încurajând populismul.

User Gravatar
Tudor Mirică said in April 18th, 2016 at 4:28 pm

Cetăţenii israelieni despre care vorbeşti şi-au găsit rostul acolo şi nu intenţionează (ei şi familiile lor) să se întoarcă în România decât cel mult în vizită, aşadar o atitudine corectă. Reţine însă că este alegerea lor în cunoştinţă de cauză şi că nu-i obligă nimeni.
Dimpotrivă, marea majoritate a celor plecaţi să muncească în Occident (sau chiar în Israel, dacă tot veni vorba) pentru că aici nu găsesc de lucru, vor să se întoarcă atunci când s-o putea, ori când s-or chivernisi destul ca să-şi permită aici o afacere. Nu cred că-i fair aşadar să-i privezi de acest drept doar pentru că cei mai mulţi nu mai votează populist, aşa cum ţi-ai dori tu.
Dar, cum spuneam, din totalul problemei electorale acesta este un detaliu. Aştept în continuare o propunere vizând ansamblul, ceva care să-mi atenueze îngrijorarea faţă de viitorul democraţiei. Care e, văd, şi a ta.