Volumul de proză La braţ cu destinul (Editura Neuma, 2023), al profesorului Teodor Sărăcuţ-Comănescu nu e lesne de clasificat în curente. Cele 2 nuvele – De la Vest… la Est şi Nu doar două destine sunt impecabile. Dar parcă au altă atmosferă decât primele nuvele romantice cu care a început literatura în secolul XIX şi chiar diferită de duritatea năucitoare a nuvelei lui I. L. Caragiale, publicată spre finele aceluiaş secol. Cum în interbelic, a dominat mai ales romanul în diferite curente, odată ce am sugerat nişte repere, să trecem la text.
Dar, întâi de toate, mottoul din Heraclit îl defineste pe scriitor. Nu putem comenta. Trimitem la carte.
Eroul lui T. S-C. e bine ales. Acţiunea primei nuvele, De la Vest la Est, se petrece în zilele fierbinţi ale lui decembrie 89, de-a lungul uNu e un personaj de prim plan. Nici nu conduce coloana de muncitori in 22 dimintaţa, nici la baricadă în seara de 21, nici elev ofiţer de la Băneasa ucis de antiterorişt, nici colonel USLA ucis de la Minister. Cu atât mai puţin nu e cuplul Dinescu-Pino Caramitreu la TV. Nu mai punem figurule majore . Przatorul ia un outider, suprins de zhomotil îndepărtat. Un intelectual modest.
Personajele episodice sunt sugerate cu artă si humor de caricaturist. Vezi primăriţa. Altele, tipice epocii, precum bătrâul tată pitit lâgă aparatul vechi de radio la care aascultă înfrigurat Europa liberă. Personajul soţiei eroului are o încărcătură ce-l copletează.Ȋntâlinirile cu securistul ce pretinde că-l Ceamă cccapitanul Mitruţ (individul era, evident, inormat) sunt simultan tipce dar si subtil nuanţate. Sevuristul ştie, sau giceşte că va fi convertit peste 3 luni în ofiţer STI.
Cloul e în doi timpi. Copilul curios, descoperirea găurii rotunde în spatele maşinii, mascarea abilă cu platilină, apoi, găsirea glonţului înfipt în pluşul fotoliului din spate. Glonţ, poate rătăcit, ecou lugubru al călătoriei de la vest la est. Glonţ care, i-a trecut, simbolic, cu sugestie subtil tragică, ami aproape decât rutinera traiectorie pe lângă ureche. Ȋn ecou, reflecţia eroului ce-l înalţă di falsa anonimtate la nivel quasifilosofic. Final magistral. Nu conos altă proză despre fondul evenimentelor cu mstrie cât de cât apropiată.
Renunţ voluntar la analiza celei de-a doua nuvele. Las cititorilo perspectivaa lecturii complete a volumului. Dar subliniez că titlul acestei a doua nuvele rezonează, pe deasupra, cu mottoul volumului, preluat din Heraclit
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply