În concertul global al strategilor de combatere a pandemiei de covid 19 există un caz singular. Dupa ce în primele luni de anul trecut apăruseră ştiri despre un vaccin la care lucrau speciaişti din acest mic stat, ştirile au dispărut. Logic, cercetările trebuie să fi fost stopate. Devenea, la fel de logic, preferabil ca strategia statului sase fi îndreptat spre alte vaccinuri deja elaborate, aprobate şi oferite pieţei. Alegerea era logic să se îndrepte asupra celor mai convenabile. Ca eficacitate, siguranţă şi disponibilitate. Primul s-a făcut cunoscut produsul colaborării dintre concernul American Pfizer şi cel german BioNTech. Singurul dezavantaj al acestuia find necesitatea păstrării la -800C. bazat pe tehnologia (neclasică) ARNm (mesager). Ei, bine, Israelul a încheiat o tranzacţie cu Pfizer BioNTech, conform căreia a achiziţionat, la suprapreţ, o mare cantitate de vaccin, producând un anume dezechilibru al graficului distribuţiei produsului, pe piaţa acestuia. Acest dezechilbru a fost resimţi, via UE şi de ţara noastră, incepând din a doua lună a campaniei de vaccinare. În schimb, statul client privilegiat, a oferit producătorului, un material valoros: datele statistice ale propriei campanii de vaccinare. Un feed-back de mare utilitate pentru propria strategie de orientare a producţiei. Astfel Israelul a luat un avans considerabil faţă de toate ţările responsabile, aflate fiecare în propria campanie.
Care a fost resursa specifică ce a permis o atare ofertă? Simplu. Oanizarea sistemului medical. Fiecare ceţăţean israelian este membru al uneia din cele 4 agenţii naţionale de asigurări medicale. Gradul ridicat de dezvoltare tehnologică, respectiv digitalizarea bazelor de date ale agenţiilor de asigurări, permit programarea de maximă eficacitate a populaţiei. Astel, randamentul campaniei de vaccinare depinde numai de disponibilitatea unui număr sufficient de mare de doze.
Această colaborare inteligentă, a cărei iniţiativă a avut-o statul client, se derulează în avantajul reciproc. Fiecare dintre cei 2 membri ai înţelegerii funcţionează astel mai efficient decât în absenţa acesteia. O colaborare win-win.
Acest aspect e descries en detail în articolul https://www.agerpres.ro/politic-ex/2021/01/18/vaccinuri-contra-date-medicale-strategia-adoptata-de-israel-pentru-a-obtine-de-la-pfizer-un-stoc-important-de-doze–645033.
De bună seamă, antivaccinişti, de diferite categorii, din diferite motive, există şi în Israel. Personal cunosc câţiva. Ba chiar, printer aceştia sunt unii a căror motivaţie atitudională e stranie: în detestă pe Bibi. Cum care Bibi? Premierul. Dece totuşi eficacitatea – în sens negative – a acestor contestatari pare mai reudă decât a omologilor lor de aiurea? Deoarece statul funcţionează ca o maşină bine reglată. Dacă atingerea procentului de siguranţă, la care populaţia e imunizată statistic (cca 70%) va fi atinsă în timp util – şi oricum mai rapid decât în alte ţări – va fi sufficient ca aceşti contestatari, care pot refuza legal vaccinarea, să fie mai puţini deczt diferenta procentuală faţă de procentul de siguranţă. Problema e aceeaşi pentru orice tară. Dar probabilitatea mai mare de a atinge această stare justfică pragmatismul strategiei israeliene.
În jurul datei de 1 martie, în Israel fusese vaccinată aproximativ jumătate din populaţie. Iar 3.4 milioane de cetăţeni primiseră a foua doză. Xille asta au început a fi vaccinaţi şi palestininii cu drept de muncă în Israel. Considerat insufficient, stadiul se presupune că va creşte. Raţionaitatea şi ingeniozitatea strategiei staului o presupune.
Ar fi de aşteptat ca strategia israwliană să se oprească aici? Greu de crezut. Aflăm că statul are de când să importe încă 36 milioane de doze. Triplu faţă de cantitatea care le-a permis strategia descrisă mai sus. Pentru viitor. În vederea eventualităţii ajungerii la o revaccinare periodică a populaţiei, dacă imunitatea dobândită se va dovedi limitată corespunzător. Vezi https://www.g4media.ro/israel-anunta-ca-intentioneaza-sa-mai-cumpere-36-de-milioane-de-doze-de-vaccin-anti-covid-pentru-eventualitatea-administrarii-unor-doze-suplimentare.html.
Related Articles
2 users responded in this post