Numărul 11-12 pe 2021 al revistei Neuma poartă semnul a două aniversări. Se împlinesc 5 ani de la primul număr, 11-12 pe 2017 şi, fiind al 25-lea, acoperă o perioadă de 50 de luni. E, deci, în termini clasici, un număr jubiliar.
Să purcedem, aşadar, la răsfoirea acestui număr. Nebuni, zombi şi trandafiri se intitulează editorialul semnat Andrea H. Hedeş. Cojugat cu Trecut-au anii, cursivul lui Horia Gârbea. Încheiat cu fraza: La Mulți Ani, Neuma, și atît, dar din toată inima și cu toată dragostea. Apoi, 9 coperţi pe o pagină, sub titlul Apariţii Neuma.
Eveniment Neuma: Festivalul international Cavalerul de aur.
Gala premiilor APLER pentru 2020. Andrea H. Hedeş, laureaată pentru roman.
Certificate de înregistrare. O stea din constelaţia Corona borealis înregistrată sub un cod numeric, va primi numele de NEUMA. În pagină e fotografia certificatului de înregistrare, iar în pagina următoare două imagini ale zonei respective din bolta cereasca.
Invitat special. Continua serialul lui Gheorge Grigurcu, apoi Olimpiu Nuşfelean, Sherzod Artikov.
Estetica. Continua şi serialul profesorului Mircea Muthu.
Interviu. Locul limbilor clasice trebuie nu doar menţinut, prin prezenţa latinei în curriculum-ul profilului liceal umanist, ci şi extins. Prof. Dr. Liviu Franga în dialog cu Horia Gârbea (urmare din numul trecut).
Neuma peste hotare. Primul volum al colecţiei Mekong a editurii Neuma apreciat în Vietnam.
Aniversare. Saluturile scriitorilor vietnamezi.
Proză. Bianca Scurtul.
Tineri poeţi. Miruna Ileana Moldoveanu.
Eseu. Ipostaze ale balcanismului literar în proza lui Caragiale de Carmen Duvalma.
Interviu. Saviana Stănescu „Totdeauna sunt mai îndrăgostită de piesele la care lucrez în prezent“. Dialog realizat de Cătălina Novac.
Eveniment. Gala Scriitorii anului. Iaşi 2021. Festival international de poezie George coşbuc. Ediţia XXXVII. Cel de-al 6-lea Festival Literar Internaţional UE – China.
Din nou Invitat special: Xue Mo. Traducere din chineză de Constantin Lupeanu.
Poezia lumii. Miroslav Bielik.
Poezie. Caliopi-Alina Dinu
Aniversare. 5 ani cu Neuma. Zeci de voci. Citez un confrare de peste munţi; Într-un cuvânt, scriptorienii se regăsesc în eforturile dinamicilor, substanțialilor, confraților neumatici. – Lucian Vasiliu.
Ritualul scrisului. Uns paţiu totemic, de Ştefan Borbely.
Puncte de vedere. Unicul şi colectivul, de Răzvan Nicula. O melodramă din cartierul de Est, de Mihai Barbu. Pe urmele unui editorial, de Mihai Lungeanu. O scrisoare-poem pentru Panait Istrati, de Liviu Capşa.
Răzleţe. Unde începe speranţa, de Gelu Negrea.
Tineri poeţi. Sara Gânsca-Nistea, Ema Mihăescu, Elena Neguş, Maria Matea
Proză. Dana Banu
Lansarea unui volum de Gelu Negrea la New York
Poezia lumii. Lai Hông Khánh.
Călătorii. Ecouri verticale, de Ramona Müller
Eveniment editoruial. Unde se odihnesc maratoniştii? De Horia Gârbea. Pe marginea volumului Maratonul învinşilor, de Gabriel Chifu. Simfonia întunericului, de Andrea H. Hedeş. Pe marginea aceleiaşi cărţii. Care beneficiază de un portret în relief, prin intersecţia a două raze diferite. Apoi Melcul şi cochilia – o lucrare de metaestetică, de Monica Grosu. Despre o carte teoretică a profesorului Mircea Muthu. În fine, Dezlănţuiri epice, crime şi portretele unor frumoase, de Virgil Raţiu, cronică a romanului Femeia de marţipan, de Radu Ţuculescu. Noul Ierusalim, de Ioan Holban, despre un volum de versuri al lui Eugen Uricaru.
Cartea de eseuri. Ignorarea elitelor / efectul de lupă. Menuţ Maximinian prezintă volumul Efectul de lupă, de Teodor Baconschi.
Iarăşi Poezia lumii. Petros Kyriakou Veloudas.
Volume Neuma. Un estetism esoteric şi ludic. Iulian Bitoleanu descifrează invenţia demersului critic al lui Emil Lungeanu, citind volumul acestuia Cartea recentă. Apoi Calea spre cunoaşterea de sine. Nicoleta Milea o comentează pe Evelyne-Maria Croitoru. Aceeaşi autoare, unul din criticii Neumei, aducce în luminile rampei opul Mierea sălbatică, de Valentin Busuioc, sub titlul Romanul căutării eului. Alt critic cu voce distinctă, Ana Dobre, decantează în cronica Tristeţile unei femei triste laitmotivul din volumul Oraşul cu femei triste, al poetei Marilena Apostu.
Cartea de poezie. Poezie a trăirii psatice, de Paul Aretzu devoalează esenţa volumului ălător spre veşnicie, aparţinând lui Nicolae Răzvan Stan.
Filatelie. Mihai I, primul copil-rege, în imaginile mărcilor poştale, de Cristina Popescu.
Alte Volume Neuma. Decalogul iubirilor Anyei, de Gela Enea. Cronică a volumului Iubeşte-l Anya, de Mihaela Roxana Boboc. O viziune alternativă a volumului Marilnei apostu oferă altă poetă cu valenţe critice, Raluca Faraon: Poezia ca o fereastră spre oraş.
Din nou Cartea de poezie. Fericirea ca observaţie de subsol, de Mihaela Stanciu. Despre volumul Indicele fericirii globale, de Mihai Kantzer. Apoi Cântec de alungat tristeţea, de Ottilia Aerdeleanu. Despre volumul Cerul din colivie, de Nuţa Crăciun. Acolo unde nimeni nu moare, nimeni nu se naşte, de Gelu Negrea. Despre volumul La zidul plângerii, de Constntin Pădureanu.
Viaţa cărţilor. Harmonia macrocosmică – arta firmamentului, de Miruna Drăghici. Excurs asupra operei lui Cellarius.
Traduceri. George Volceaniv, de vorbă cu Lucia Verona. „Bucuria de a traduce Shakespeare e o r[splat[ în sine. ±i bucuria de a vedea pe scenă piesele traduse”.
Colţul lui Yorik. Câte ceva despre Ştefan Georgescu-Gorjan. Viziunea critică a unei poete. Cărţile prietenilor mei, de Nicoleta Milea.
Cinemateca. Rubrică susţinută de Raluca Faraon. Fără de ţară.
Educaţie. O poveste cu.. manuale. De Adrian Costache.
Etnologie. Menuţ Maximinian: Cui îi mai pasă de tradiţiile muzicale?
Premii. Volume Neuma în palmaresul Concursului „Al. Macedonski”
Dramaturgie. Teatrul lui Vasile Voiculescu (II) – Icu Crăciun. Apoi Trei surori fumând cehovian. De Alexandru Jurcan.
De aclaşi autor. Sub egida rubricii sale consecrate: Ecran literar. Copiii puterii sovietice.
Teatru. Gigi Căciuleanu montează o KiRiTZA operetistică la TNB, de Alexandra Ares.
Arhitectură. Despre (ne)aşezare, despre origini şi despre sat(ul meu) (I), de Augustin Ioan.
Rock. Moştenirea unui vis. De Dumitru Ungureanu.
Contre-pied. Întrebări şi răspunsuri, de Gelu Negrea.
Cititorii aşteapă mereu finalul numărului, pentru a se regala de rubrica plină de pitoresc Floricăi Bud. A-I cita titlul ar fi o eroare repetitive.
Vitrina cu cărti. Coperţi, cu notificarea: Aceste volume se aflã in atent,ia cronicarilor nos,tri pentru eventuale recenzii extinse. Mult,umim autorilor s,i editorilor.
Varia. Mereu întrebarea Dece Neuma?
Jubileu pentru sexul frumos.
Related Articles
No user responded in this post