Alocuţiune ţinută de regretatul coleg Ioan Corcoţoi la întzlnirea de 40 de ani a promoţiei Fizică70
Pentru că, probabil, am lipsit de la parastasele cu dare de seamă, o să vă spun o foarte scurtă şi amuzantă istorie.
Eroul istorioarei, Stanislaw ULAM, s-a născut ca cetăţean polonez, într-o zi de marţi 13 aprilie 1909, în oraşul german Lemberg, în Galiţia, adică Lwow, acum în Ukraina. În prima tinereţe a fost elevul cunoscutului mathematician ucrainean Ştefan Banach, care promisese în 1939 că va învăţa limba ukraineană, dar se pare că nu a apucat până în 1945.
Eroul istorioarei, Stanislaw ULAM, a încetat din viaţă într-o zi de duminică 13 mai din anul lui Orwell (1984), în oraşul American Santa Fe, din New Mexico, US, ca cetăţean American.
În 1968 longevivul Hans Bethe (şi el născut în oraşul german Strassbourg, acum în Franţa) îi spunea biografului său:
După ce bomba cu hidrogen a fost făcută, reporterii au început să-l numească pe Edward Teller, maghiar evreu, tatăl bombei cu hidrogen. Voi şoca istoria spunând că este mai exact că Stanislaw Ulam este tatăl, pentru că el a oferit sămânţa şi că Edward Teller este mama, pentru că el a rămas cu copulul. În ce mă priveşte, presupun că eu am fost moaşa.
Laureatul premiului Nobel pentru economie, matematicianul Paul Samuelson (1969) a fost odată provocat de către amicul său Stanislaw Ulam cu întrebarea: “precizaţi care este teoria, din toate ştiinţele sociale, care este simultan adevărată şi ne triviala”.
Abia peste câţiva ani, Paul Samuelson a crezut că răspunsul corect este: teoria avantajului comparativ (1815), a lui David Ricardo şi a argumentat:
Faptul că teoria avantajului comparativ este logic adevărată nu trebuie să fie argumentat în faţa unui matematician. În schimb, faptul că este ne-trivială este atestat de miile de oameni importanţi şi inteligenţi care nu au fost niciodată capabili să înţeleagă teoria pentru ei înşişi, sau măcar să o creadă atunci când aceasta le-a fost explicată în amănunt.
Probabil că nici unul din cei de faţă nu este în stare să-l contrazică!
Presupun că cel puţin cei doi ştiuţi de mine, din această sală, care au folosit teoria avantajului comparativ, au făcut-o fără a avea habar de existenţa ei. Felicitări, Nae!. Felicitări, Radu!
Related Articles
No user responded in this post