De ani de zile, am, n-am treabă, în ultimă săptamână din mai, resectiv noiembrie – trecute fix -, îmi fac drum pe la Scânteia, mă rog, piaţa presei libere, să semnez condica la cele două tâtguri bucureştene de carte. Întâmplător sau nu, cele mai mari evenimente de gen. dar oare de câţi ani? Eu îmi amintesc că prima ediţie a fost în 1993 şi nu acolo. Dar e posibil să mă înşel. Sigur e că 2 ani mai târziu mă întâlneam în pavilioanele care găzduiesc şi acum Bookfestul, cu un fost coleg. Actual colider al e-grupuui Fizică70. Îi recomandam prima ediţie a Teoremelor poetice ale lui Basarab Nicolescu. Între timp academician. În următorii 10-12 ani aveam acolo întâlniri întâmplătoare cu personaje din cee ace aş numi propria elită. Între timp evenimentul s-a divizat. Acum e Bookfest, găzduit de lanţul pavilioanelor, spre iarnă e Gaudeamus, în pavilionul central, organizat de Societatea de radio. Am absentat dar de două ori. Odată motivate, a doua oară din prostie. Tocmai se devansase cu o săptămână programul şi nu prinsesem de veste. Mă costase o călătorie degeaba pe ger…
Graficul diurn e standard. Manifestarea începe miercurea şi se termină duminica. Zile în care n-are rost să te duci. Se întâmplă ca rareori să fie în zilele astea lansări care să mă intereseze special. E adevărat, pe de altă parte, că, fenomenul dezvoltându-se, oferta întrece în măsură din ce în ce mai mare interesul, determinat de curba inerentă a scăderii diferitelor potenţiale personale… Spectrul şi componenţa întâlnirilor aleatorii s-a modificat firesc. Pe măsura trecerii, cu arme şi bagaje, spre zona editorială. De circa 10 ani fac turul editurilor care mi-au devenit prietene, înainte de a le vizita pe cele unde au lansări de interes. Cu altele am stabilit relaţii politicoase. De lansările personale, cum prima, în 2008 şi ultimele, în 2012, fiind sub egida Gaudeamus, nu voi pomeni decât en passant şi impersonal, acum fiind vorba de Bookfest. Iar de lansarea contramanadată din 2010, când mi-am preluat exemplarele în prezenţa a doi prieteni care veniseră conştiincioşi, nici atât nu e cazul. Editorul fusese derutat de un demnitar, care a absentat de la propria programată lansare. Deh… dar s-a întâmplat să fie cartea care a recoltat cele mai importante cronici, cumva, în compensaţie.
Un capitol aparte e legat de editura Ars Docendi, a Universităţii din Bucureşti. Devenită prietenă a clubului promoţiei mele. Din 2010 până în 2015 a publicat cele 3 cărţi ale promoţiei (NOI. Fizicieni în căutarea timpului trecut, 2011; NOI. Fizicieni şi timpul regăsit, 2012; NOI. Fizicieni şi poveştile trecutului, 2015), două romane ale colegei Maria Axinte-Buciumi (Lixandra, 2012, Făgăduiala, 2015) şi volumul memorial Tatăl meu – schiţe de portret, de Silvia Mateescu (Şilaev), 2016. Cărţile au făcut parte şi din oferta editurii la ediţi actuală a târgului.
Aproximativ un million de titluri au fost etalate în standurile zecilor de edituri, la dispoziţia unui public numeros, mai numeros ca oricând în ultima zi, duminică 28 mai. Invitata specială a ediţiei a fost Suedia. Lansările de târg au, faţăde cele de librărie, dezavantajul spaţiului mai restrâns. Cu excepţia spaţiilor de lansare. Cel mai elegant este Cafeneaua Julius Meinl, decorate cu sigla aferentă, profilul cu fes. Aici se lansare al doilea roman al colegei noastre. Aici fu, joi 25, lansarea a 5 poeţi , unii debutanţi. Organizator, poetul Vasile Poenaru, directorul editurii eLiteratura, care asigură difuzarea, în Bucureşti, a cărţilor de poezie a editurii Neuma, maestru de ceremonii, Horia Gârbea, care adaugă numeroaselor sale funcţii pe cea de consilier al tinerei edituri clujene. Se subînţelege, volumele lansate fac parte din portofoliul editorial al Neumei. Preşedintele filialei de poezie Bucureşti a Uniunii Scriitorilor a prezentat pe ceilalţi 4 poeţi, apoi fiecare a citit din propria carte. De altfel 3 din volume au fost prefaţate şi toate cele 4 girate pe coperta a patra de acelaşi Horia Gârbea. În final, acesta a citit şi el un poem din voluul său Celălalt ţărm, a cărui (re)lansare a completat evenimentul. Acelaşi humoristic poem citit la prima lansare, în sala de consiliu a Uniunii, sub moderarea profesorului Nicolae Manolescu. O cronică a acestui volum se poate citi la http://oldrimsix.info/optimism-fara-festivism/ .ceilalţi 4 poeţi sunt: Domniţa Flori Neaga (Toamna ca o fregată), Nicoleta Milea (Umbra lui Midas), Flavia Adam (Raiul de urgenţă) şi Cristian Pavel (Cotropitor).
A fost al doilea eveniment al editurii Neuma în Bucureşti, după tripla lansare din 3 martie, la clubul Calderon. Volumul fantasy Uimitoarele aventuri ale lui Făt Frumos din Lună, lansat atunci, e favorit acum la un premiu al Uniunii. Iar o cronică a acestui volum va apărea în numărul 1-15 iunie al revistei clujene Tribuna.
Din păcate am fost nevoit sa ratez lansarea anunţată a volumului Politically incorrect, al lui Vasile Sebastian Dâncu (ediţia a treia), la propria editură, Şcoala ardeleană. Dar l-am găsiti ieri, în ultima zi. E dificil să cuprinzi toate evenimentele ediţiei 2017 a târgului Bookfest. Măvoi rezuma la a pomeni lansarea, în această ultimăzi, de către pestigioasa editură Vremea, a volumului biografic Constantin Bâzu Cantacuzino, prinţul înălţimilor, precum şi un buchet de volume sub egida colecţiei Planeta Bucureşti.
A doua ediţie a cărţii Zece ani răi, altfel oportun editată în contextual actualităţii, lansată la RAO, n-am prins-o. Dar e de remarcat un amănunt: dacă Polirom a editat toate ultimele 5 romane ale lui Radu Ţuculescu, cel care s-a cumpărat acum, Măcelăria Kennedy, proaspăt ieşit de sub tipar, e primul căruia nu i s-a organizat lansare publică. Ceea ce n-a împiedicat ecourile cunoscătorilor. Liviu antonesei a şi publicat o cronică, pe blogul personal. Vor urma, fără îndouală, altele. După dramatismul din Stalin, cu sapa-nainte (2009) şi Mierla neagră (2015), acesta din urmă cu laturile sale comice, acest cel mai recent roman al scriitorului clujan e o explozie a aproape tuturor nuanţelor comice.
Am omis să notez prezenţa, la lansarea poeţilor Neumei, a liderului Junimii ieşene, Lucian Vasiliu. Care mi-a oferit exemplarul revistei junimiştilor, Scriptor, conţinând cronica la cel mai recent vlum de poezie a lui Liviu Antonesei. Lansat, volumul, la precedent ediţie Gaudeamus. Dar care, din perspectiva mea, ca participant, a făcut legătura între cele două manifestări consecutive de gen.
La revedere în tomnă, la Gaudeamus.
Related Articles
No user responded in this post