Tandemul simetric al târgurilor de carte bucureştene, numite acum saloane de carte, e una din cele mai vechi instituţii postdecembriste. Gaudeamus, organizat de Radio România, în ultima săptămână a lunii noiembrie (miercuri-duminică), datează din 1994. Sediul a fost de cele mai multe ori zona expoziţională din fosta Piaţă a Scânteii, din 90 Piaţa Presei Libere. Fie în pavilionul central, fie în cele laterale. B2 în ultimii ani. O vreme s-a desfăşurat şi la TNB, în perioada formatului intermediar.
Din 2006, pe 13-18 iunie, s-a inaugurat salonul de carte Bookfest, organizat de Asociaţia Editorilor Români – AER. Ulterior în ultima săptămână din mai.
Am ratat doar 2 ediţii ale ambelor manifestări. Cea din mai 2009, când petreceam ultimele zile de recluziune spitalicească şi o ediţie de toamnă a Gaudeamus, a cărei dată se schimbase cu o săptămână mai devreme şi n-am prins de veste. Mi-am lansat 6 cărţi sub egida celor 2 târguri: Despre prietenie, despre bătrâneţe, lansare găzduită de editorul preot Silviu Hodiş (Galaxia Gutenberg), la Gaudeamus 2007, la care profesorul şi scriitorul Bogdan Suceavă mi-a făcut onoarea să vorbească, Trompetistul care semăna cu Melchiade, la Bookfest 2010, la editura Limes, a poetului Mircea Petean. Apoi la Gaudeamus 2012, Guerillă în câmpul cu maci. Lansare găzduită de poetul Cosmin Perţa, atunci redactor la editura Tracus Arte, producătoarea cărţii. La aceeaşi ediţie preotul Hodiş a mai găzuit lansarea volumului De la parcul papagalilor la grădina Getsimani, prezentată de poeta şi criticul Andrea H. Hedeş. În fine, editura Vremea, prin dna director Silvia Colfescu a girat prima lansare a volumului Prequel. Mult mai târziu, Horia Gârbea a prezidat lansarea multiplă a celor mai recente cărţi ale editurii Neuma. La bookfest 2019. Am participat însă, de-a lungul anilor, la mult mai multe lansări, unele ale unor scriitori prieteni.
Un prescurtat istoric al achiziţiilor. În chiar a doua ediţie Gaudeamus mi-am adjudecat o carte excepţională: Teoreme poetice, a academicianului Basarab Nicolescu. Apoi, în 1998, Marea teoremă a lui Fermat, de Simon Singh, Humanitas (reeditată în 2005). În anii 90 la fiecare incursiune pe teritoriul Gaudeamus mă întâlneam cu câte cineva cunoscut. În 1996, la TNB, am ascultat conferinţa lui Umberto Eco, invitat de Mircea Martin. Care avea atunci exclusivitatea traducerii cărţilor celebrului scriitor italian. Ocazie cu care i-am savurat acestuia humorul acid şi casant.
Acum, la finele lui mai 2020, ediţia bookfest fu anulată a forţeriori. Cum va fi la Gaudeamus? Nimeni nu poate şti.
Related Articles
No user responded in this post