26 iunie 2010. Unul din amfiteatrele vechii facultăţi de fizică, de mai bine de o generaţie doar al celei de matematică. Promoţia Fizică’70 se reîntâlneşte pentru a sărbători 40 de ani de la absolvire. 26 iunie 1970 fusese oi zi intermediară, între susţinerile examenului care atunci se chema de stat, revenind, după ’90, la clasicul titlu de examen de licenţă şi repartizarea guvernamentală centralizată, cum era procedura vremii. Atunci, toate facultăţîle de fizică şi de chimie îşi adunaseră, la Cluj, absolvenţii la zi, pentru a-i expedia către primele locuri de muncă. Ne amintim: era preşedintele comisiei guvernamentale era tovarăşul Cornel Pacoste, da, nume simbolic, mostră de humor imanent, membru în comitetul municipal de partid Bucureşti. Dacă nu mă înşel, secretar cu propaganda. Sau organizatoric? Contează? Humorul immanent atinsese cota ironiei acute, când colegul nostru, identificat de acelaşi tovarăş pacoste (iertată fie-mi ieftinătatea jocului de cuvinte, acoperit de fapte), după celebrii pantaloni în culori milaniste, rosso-nerri, arestat, anchetat, exmatriculat cu drept de reînscriere în anul următor, absolvent odată cu promoţia ’70, căpăta actul de repartizare de la tovarăşul Pacoste…
Momentul avea să fie, însă, rememorat ceva mai târziu. Promoţia ’70 e una din puţinele care au organizat întâlnirea de 40 de ani de la absolvire. Ne mai întâlnisem doar în 1980, la 10 ani. Radu Cosaşu spunea că intervalul de 40 de ani e cel mai fiabil din câte cunoaşte. Habemus documenta… Dar nu numai atât. În amfiteatrul reîntâlnirii se decise consolidarea efectelor acesteia prin două instituţii: o carte colectivă şi un e-grup. Condiţionate reciproc. E-grupul, un googlegroup, intitulat chiar Fizică70, fu înfiinţat şi e, de atunci, administrat, de colegul poreclit Babacu’. Un prim element de coeziune. Cartea se agregă prin schimbul de mesaje e-mail, pe e-grup şi polibilaterale, dacă termenul e acceptabil. Fu lansată în primăvara anului următor, în prezenţa unor profesori invitaţi. Energia emoţională degajată cu prilejul întâlnirii din 26 iunie fu întreţinută şi amplificată prin funcţionarea acestor două instituţii. Proces care, iată, continuă. Dar să nu anticipăm.
Lansarea celei de-a doua cărţi, în vara lui 2012, ar marca, pentru contabilul de microistoriografie ce ma aflu, limita acelei irepetabile prime jumătăţi de an de maximă efervescenţă. Mă bântuie o comparaţie fotbalistică a acelui an, dar şi una alpinistică şi chiar una… hm… fizică. Închipuiţi-vă o furtună rea, care l-ar fi împiedicat pe Hillary să-l fotografieze pe Tenzing acolo, pe vârf, şi n-ar mai fi devenit sir Edmund Percival. Un ecou de spin e mai lesne de imaginat. Axele de pseudorotaţie ale nucleilor se aliniază pentru un scurt moment, în câmpul rezonant, apoi o iau razna. Dacă fotbalul, metafora populară (şi filosofică!) a vieţii e strain majorităţii cititorilor mei, e problema acestei majorităţi şi nu e un motiv să nu fac cuvenitele referiri. Dar respect inapetenţa colegilor mei din şi de pe lângă googlegroup şi ocultez comparaţia fotbalistică a anului când lumea nu se putea sfârşi.
26 iunie 2015. Fostul meu coleg de cameră pentru un an, profesorul Aurel Popescu, decan în legislatura ’92-’96, are programată conducerea unui examen de licenţă. Nu poate fi present în ambele locuri simulotan. Absolvenţii promoţiei 2015 au prioritate firească în faţă celor din promoţia 1970, care sărbătoresc, într-un amfiteatru al facultăţii de la Măgurele, 5 ani de la… da, de la întâlnirea de 40, 45 cu totul, lansând cea de-a treia carte: NOI. Fizicieni şi poveştile trecutului. Mereu NOI, desigur. NOI. Fizicieni în căutarea timpului trecut, NOI. Fizicieni şi timpul regăsit.
Trei cărţi în aceşti 5 ani, în care 5 colegi au plecat puţin, să ne reprezinte în Veşnicele Plaiuri ale Vânătoarei. Nu e limpede dacă suntem cumva singura promoţie din cele 53 care au absolvit formatul actual, identitar, al Fizicii, după despărţirea de Matematică, ce s-a reflectat într-o carte colectivă. Dar e cert că suntem singura care a triplat gestul.
Iată ce spunea Dl Ioan Crăciun, directorul Editurii Ars Docendi, a Universităţii din Bucureşti, editorul celor 3 cărţi, despre aceasta:
Editura Ars Docendi a publicat până în prezent 850 de titluri de carte, însă cele trei cărți ale dumneavoastră, ale promoției 1965-1970 a Facultății de Fizică, sunt cu siguranță cele mai radiante, emanând cea mai mare cantitate de căldură. Cea de acum este, în același timp, o carte de povești, o carte cu poze, scrisă, într-o joacă, de niște „copii” cărora li se pare că au îmbătrânit sau de niște oameni serioși, întorși în copilărie și în copilărire. E un amestec de nostalgie, emoție, toleranță, seriozitate, dar și umor bine temperat, dragoste pentru cei apropiați, omagiu pentru cei plecați, atașament și asumare în cheie înaltă a drumului ales. Este cartea unei generații de elită, de absolvenți în căutarea timpului trecut, împreună în timpul regăsit, depănând poveștile de odinioară, din vremea când Fizica dădea ora exactă nu numai în Universitatea din București, ci și în întregul învățământ superior din România.
Sunteți una din puținele promoții, după știința noastră, care a avut/are talentul, inspirația, forța, tenacitatea și câțiva neobosiți inițiatori ai proiectului, reușind să-și așeze în bibliotecă (deocamdată!) trei volume ale generației.
În rol secundar, dar alături de dumneavoastră – „NOI, fizicieni…” –, noi, editura, nu am încercat decât să dăm o mână de ajutor la „îmbrăcămintea” cărții, pe măsura poveștilor și mesajului acesteia. Sperând că am reușit într-o oarecare măsură, vă mulțumim pentru că ne-ați făcut vremelnic părtași la frumoasa poveste a generației dumneavoastră.
* * *
Cum am vorbit, prin forţa lucrurilor, la lansare, voi trece peste alocuţiunile colegilor, pentru a mă opri asupra celor rostite de doi profesori. Dl Ştefan Antohe, decanul facultăţii, a oferit un tablou al învăţământului de fizică la zi, cu bunele şi cu relele sale. Lipsa de atracţie pentru candidaţi la minus, diversificarea curiculară, mobilitatea şi adaptabilitatea la cerinţele prezentului la plus. În special fizica medicală, în extindere. Printre disciplinele noi – fizica computaţională
Dl profesor Victor Gheorghe, a cărui carieră se confundă, practic, cu biografia facultăţii, care şi-a sărbătorit acum 3 ani jubileul despărţirii de cea de Matematică, cel care a instituit învăţământul de biofizică în facultate, îşi structurează alocuţiunea cu rafinament discursiv în jurul unei metafore. Această carte e gluonul care vă ţine la olaltă. Asistenţa, în număr care ilustrează străvechiul adagiu non multa, sed multum, savurează expresia. Provocat, colegul autor al centrului de greutate al volumului, căruia ne adresăm cu respectuosul şi meritatul Dan san găseşte momentul să pluseze: fizica e interdisciplinară.
Nu putem încheia succintul reportaj fără a spune două vorbe despre aceast excelent capitol al cărţii, care poate fi citit de oricine, din afara confreriei. Un remember viu, cu ton de relatare mediatică în timp real, al evenimentului din urmă cu 4 ani, de la Fukushima. Stilistica inteligentă se armonizează cu sublinierea, în cunoştinţă de cauză, a unor decizii de extremă oportunitate, luate de un om cheie, împotriva dispoziţiilor administrative, cu efecte salvatoare. Totul mixat cu elemente de cultură japoneză, achiziţionate osmotic de autor la faţa locului, cu ani în urmă. Dacă pentru noi cartea are valenţe subiective, dacă iradierera ei atinge profesorii, articolul colegului Dan san o justifică faţă de un virtual public larg.
Şi totuşi finalul reportajului e rezervat momentului de reculegere ţinut la început în memoria celoor care nu mai sunt în general, în memoria mai ales a celor 5 colegi plecaţi puţin în aceşti ultimi 5 ani.
Related Articles
No user responded in this post