Cu numărul 9-10 pe 2019 revista Neuma adună 2 ani de funcţionare. E, adică, al 12-lea număr dublu. Desigur, următorul, 11-12 pe 2019, cu care revista va intra în al treilea an şi care va apărea în curând, va marca aniversarea celor 2 ani de vechime.
Acest număr începe, ca de obicei, cu dublul editorial: Floarea la butonieră de Andrea H. Hedeş (pg. 1), apoi Breasla şi lumea de Horia Gârbea (pg. 3) sub rubrica Cursiv. Din primul, e de reţinut sintagma catedralele nu se ridică pe nisip şi întrebarea, consecutivă, ce să scrii ca să fii citit de publicul larg? Cursivul se constituie ca o sagace cutie de rezonanţă a analizei focalizate (nu, nu focusate!) pe întrebarea fundamentală pentru truditorii culturii. În pagina a 4-a mic florilegiu: 5 cărţi Neuma, apărute în 2019. Dintre care pe 2 le aştept cu nerăbdare.
Acelaşi invitat special, ca în numărul trecut, Gheorghe Crigurcu, cu acelaşi gen de text reflexiv. O continuare (pg 5). Tot ca invitat special, Nora Iuga: Hipodrom (pg. 7). At invitat special – Angela Baciu (pg. 11). Şi ultimii 2: Multilateralui Matei Vişniec – Despre ştergătoarele de picioare din punctul de vedere al aricilor (pg. 12), apoi Vadim Teriohin – Cartea – sărbătoare (pg. 15).
Profesorul Mircea Muthu înnobilează, şi în acest număr, paginile revistei, cu microeseul Dintr-un glosar de termeni Absolutul estetic (pg. 17). Acelasi efect îl produce serialul Istorii insolite, susţinut de Radu Sergiu Ruba. Acum Poetul şi eroul său cnfruntându-se cu propriile mituri (pg. 18).
Poezia lumii: Niels Hav (Danemarca), William Zhou (China), Kieu Bich Hau (Vietnam) (pg. 19).
Ecouri internaţionale: O seară literară cu Hans Bergel în „Haus der Heimat” din Sttutgart, de Damaschin Pop-Buia (pg. 22).
Avanpremieră editorială: Ion Bogdan Ştefănescu (pg. 24). Mihaela Stanciu (pg. 26).
Eseu: Nichita Danilov. Variaţiuni pe tema androginului. (pg. 27).
Răzleţe: Eşecul metafizic al moralei, de Gelu Negrea (pg. 30).
Eveniment: Carte şi teatru româneşti la Beijing, de Horia Gârbea (pg. 31),
Dramaturgie: Bolyai (Ştiinţa spaţiului), de Valeriu Butulescu (pg. 33).
In memoriam: Despărţirea de Alexandru Darie (pg. 36).
Literatura română în lume: Jean-Louis Courriol: Liviu REBREANU – echivalentul pentru România a(al, de fapt) lui Balzac, Zola şi Maupassant la un loc (pg. 37).
Istorii de familie: Nenea Ionel, de Horia Gârbea (pg. 39). Portret: Răzăşul de Horia Bădescu.
Poezie: Daniela Ouatu, Ioan Mărginean, George Nicoară, Vasile Menzel, Alina Jurj (pg. 41).
Proză: Întâmplări de pe planeta pătrată, de Cătălin Rădulescu (pg. 45).
Cinemateca: Portrete ale secolului 20, de Mihai Gligan (pg. 51).
Eveniment: Reportaj: Zilele prozei. Ediţia a XIII-a, Cluj-Chiuza-Maieru (pg. 53).
Eveniment editorial: Popasul pelerinului. Andrea H. Hedeş despre volumul Despre ce vorbim, de Eugen Uricaru (pg. 54). Evoluţii lirice: Trei volume noi. Horia Gârbea, despre Lumina condorului, de Radu Cange, Noţiuni elementare, de Irina-Roxana Georgescu, Să locuieşti într-un cerc şi să nu-ţi atingi centrul, de Raluca Faraon (pg. 55). Tot Horia Gârbea (pg. 56) despre Bogdan Teodorescu şi romanul acestuia, Şi vom muri cu toţii în chinuri (Polirom, 2019). Ca în pagina următoare, acelaşi roman recenat de Ana Dobre, cronicar mereu prezent în revistă.
Poezie Neuma: redactorul şef Andrei Moldovan prezintă volumul Poetul la Stalingrad, de Valentin Iacob. Volum despre care a mai fost vorba în numerele anterioare.
Spiritualitate: Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc. Preotul Dr. George Marius Nicoară despre cei şapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice (pg. 60).
Poeţi contemporani: Adoraţia tragică. Constantin Cubleşan, despre tragismul liricii lui Dan Damaschin (pg. 61).
Cartea de critică Neuma: din nou criticul Ana Dobre. Despre volumul Sedus de poezie, apărut în 2019 (pg. 62). Acelaşi critic, în pagina următoare, analizează, la fel de rafinat, dedicarea altui critic, Gelu Negrea, lui Caragiale: literatură, critică şi senzaţie. Nu e prima conjugare, de către revistă, a cuplurilor de articole ale aceluiaş autor. De regulă – articole critice.
Cartea de proză Neuma: Despre livrescul acestei lumi, de Vasile Vidican. Despre volumul Plăcine cu ighemonicon, de Horia Gârbea. Iată o a doua carte a acestuia numai în ultimul timp. A treia in 2019. Socotind-o şi pe cea pentru copii, cu povestiri despre Vlad Ţepeş (pg. 64).
Cartea de proză: Când vor înflori mălinii, de Icu Craciun (Şcoala ardeleană, 2018), în viziunea Monicăi Grosu (pg. 65).
Cartea de poezie: Fereastra cu vedere spre alb, de Ioan Holban. Pe marginea volumului Genunchi pentru flori de câmp, de Maria Grădinaru (Editura Detectiv literar, 2019), prefaţat de Liviu Antonesei (pg. 66). Nicoleta Milea: Poetul în relaţie cu eternitatea. O cronică a volumului Coli de scris, de Valentin Busuioc (pg. 68)
Poezie Neuma: Cerberul din clepsidră, de Carmen Tania Grigore, în viziunea Flaviei Adam – sub titlul Şi moartea are timpul ei (g. 67).
Fantasy: tot Nicoleta Milea, în articolul Călătoria către „pragul cel de pe urmă” (pg. 69) analizează volumul Spintecătorul sorţii – cartea oamenilor al mirunei Drăghici. Autoare, între ltele, a ilustraţiei povestirilor despre Vlad Ţepeş ferite copiilor de Horia Gârbea.
Cartea străină: ficţiuni… derutante. Autori britanici lansaţi la Bookfest. Sinteză de George Volceanov. (pg. 71).
Etno-psihologie: Menuţ Maximinian, autor obişnuit la Neuma oferş studiul Comunicarea în satul românesc (pg. 73).
La o nouă lectură: Sonia Elvireanu glosează (Un roman parabolă, pg. 75) pe marginea romanului lui Horia Bădescu, zborul gâştei sălbatice. Cenzurat în 1979, publicat de Galimard, în versune franceză datorată lui Gérard Bayo, în 2000 şi republicat, în ediţie necenzurată, de Şcoala Ardeleană (2015).
Literatura turcă: Salih Bolat, Metin Celal (traduşi de Niculina Oprea) şi Guy Allix (tradus de Sonia Elvireanu) – pg. 76.
Apariţii Neuma (pg. 79).dintre cele 7, despre 2 s-a scris chiar în acest număr, altele 3 fură lansate la Bookfest – si recenzate în numere anterioare.
Educaţie: Notele mari şi colegiile de top – de Adrian Costache (pg. 80).
Colţul lui Yorik: Repere în telecomuncatii – pg. 81.
Paginile de Ecran literar şi Film: Sandu Jurcan (pg. 82): Arseniev şi Kurosawa, reportaj despre TIFF. Apoi Cinemateca: O viaţă dulce a suferinţei, de Nicolae Nistor (pg. 86).
Teatru: De-ai fi tu comunism la mal sau tratat despre femei, de Mihai Gligan (pg. 88). Ce căuta polonezul la Paris?, de G. Răzvan. Scripcarul de pe acoperiş, de Dinu Grigorescu. Jurnal teatral: ca de obicei, Ion cocora (pg. 91).
Rock: O farsă pilduitare, de Dumitru Ungreanu (pg. 96).
Contre pied: fiţi zeloşi, domnilor stejari!, de Gelu Negrea (pg. 97).
Culinare: fermecătorul serial al Floricăi Bud – Amintiri şi pohte copilăreşti (pg. 98).
Apoi rubricile de final: Vitrina cu cărţi (pg. 99), Revista revistelor (pg. 101). Şi mai noua rubrică, Poşta redacţiei. Între ele, ca Eveniment, un reportaj de la Turnirul de poezie Cununa cu lauri, de a Alicante, 2019. Nesemnat, dar identificabil autorul Horia Gârbea.
Un număr în care componenta critică, prin din cronici de întâminare, e în creştere.
Lectură plăcută.
Related Articles
No user responded in this post