Am dat din întâmplare peste un vlog de călorie. Cristi şi Ralu. Tabiliţi în Spania. Au început căliriile în 2019, cu finanţare proprie. Cât îi ţin banii. Au un canal Youtube, pe care le-am urmărit câteva capitole. Nu voi descrie decât 3 dintre acestea. Selectate din motive care se vor vedea.
Băiatul de citit, ştie unde merge. A prezentat cu imagini (procurate în baza unor autorizaţii responsabile) o biografie a lui Iulius Popper. Prea puţin cunoscut în România. 1857 (Bucureşti) – 1893 (Buenos Aires). Subiect parţial al volumului Sub semnul unei întrebări insolubile, Editura Galaxia Gutenberg, 2018. Cătătoria au făcut-o efectiv la Uşuaia, port la Canalul Beagle din Ţara de Foc. Pentru generaţiile de cititori romanului Toate pânzele sus de Radu tudoran e impresionant să vadă cum atară în anii noştri portul descris cu 89 de ani în urmă de scriitor. Mai ales dacă ne amintim că eroii romanului acostaseră portul prin anii 80 ai secolului XIX. Capitolul dedicat de tinerii vloggeri e un dar valoros pentru generaţiile de cititori ai romanului, la care putem adăuga spectatorii serialului făcut, în anii 70 ai secolului trecut după roman.
Un alt capitol care m-a impresionat a fost călătoria cu trenul pe linia ferată construită, în timpul celui de-al doilea război mondial, între Bangcook (Thailanda) şi Rangoon (Burma, acum Myanmar). Linie legată de romanul Podul de pe râul Kwai al scriitorului francez Pierre Boulle, podul respectiv fusese construit cu prizonieri britanici capruraţi la Singapore. Romanul a fost ecranizat – şi oscarizat – în 1957 de David Lean. Azi actualul pod, demult reconstruit, e ubiectul unei călorii turistice cu trenul. Iar cei doi vloggeri l-au traversat în cunoştinţă de cauză.
În fine, al treilea capitol la care mă refer e cel mai impresionant. Dacă valoarea primelor două ţine de remarcabila documentare a tinerei perechi de călori, aici e vorba de prezentarea în direct a unei comunităţi umane cu totul necunoscută mie până acum, situată în nordul montan al zonei kurde a Irakului. Locuitorii sunt numiţi de ei înşişi Yazidis, ţinutul lor se numeşte Lalish, cltul religios practicat de ei e oral, n-au nici o carte sfântă, sunt extrem de ospitalieri dar şi extrem de izolaţi. Au fost măcelăriţi de fanaticii ISIS. Pe imaginile filmate se repetă un basorelief care sugerează un păun stilizat, animalul lor sacru.
Prefer să evit a rezuma experienţa relatată în filări, punând la dispoziţie pur şi simplu linkul din WIKIPEDIA, care dă informaţii complete. Desigur, va fi fost baza documentării vloggerilor înainte de experienţa directă: https://en.wikipedia.org/wiki/Yazidis
Adresele călătiriilor sunt lesne de găsit. Cristi şi Ralu, recomand urmărirea câr mai multor capitole. Astea 3 m-au impresiona pe mine
Related Articles
No user responded in this post