Related Articles

5 users responded in this post

Subscribe to this post comment rss or trackback url
User Gravatar
Tudor Mirică said in April 4th, 2016 at 10:39 am

– Foarte interesant şi instructiv compendiu istoric.
– Corectă ideea că democraţia votului universal a ajuns să eşueze în populism.
– Inevitabilă concluzia că se impune adoptarea unui sistem cenzitar raţional.
– Analiză pertinentă a ceea ce nu ar trebui să fie acest sistem.
– Încheiere cel puţin discutabilă: impactul votului extrateritorial e secundar faţă de ansamblul problemei (aşteptam o propunere vizând fondul, nu un aspect marginal).
Plăteşti taxele în locul din care îţi tragi veniturile, dar asta nu înseamnă că n-ai de gând să te mai întorci vreodată, tu sau copiii tăi, şi că nu te mai interesează soarta ţării tale. O astfel de reglementare, pe lângă faptul că te-ar priva de un drept cetăţenesc, îţi cam bate soarta în cuie. Concluzia ta mi se pare excesiv de pro domo, încurajând populismul.

User Gravatar
Radu I. Munteanu said in April 18th, 2016 at 10:15 am

merci pt comentariu. ince priveste ultimul punct ramanem in dezacord. e, de aptfel, singurul punct important prin actualitate, celelalte sunt utopii. ideea e ca votul univeral e responabil, intr-o anume masura, de degradarea si primitivizarea societatii. lgic e sa fie restrans pe ct posibil. un cens rational e o latura, dar garantia impotirva votului la doua piane e la fel de esentiala. cand ai ales existenta in alta tara si sustii acolo statul prin taxe, acolo e logic sa ai drept de control. votul in mai multe tari e un soi de si cu slanina in pod si cu varza unsa. una din racilele sociale de la care tocmai pleaca nevoia de rationalizare a mecanismului electoral. cat despre populism, cu totul dimpotriva. ideea nu e asa de abstracta pe cat pare. am cunoscit evrei originari din romania care au devenit, prin allyah, cetateni israelieni. cu dubla cetatentie. care declara formal si respecta ce declara ca bunul lor simt ii impiedica sa voteze in romania, unde nu platesc taxe. de fapt asta a fost una din sursele solutiei sugerate de programul mau utiopic.

User Gravatar
Tudor Mirică said in April 18th, 2016 at 4:28 pm

Cetăţenii israelieni despre care vorbeşti şi-au găsit rostul acolo şi nu intenţionează (ei şi familiile lor) să se întoarcă în România decât cel mult în vizită, aşadar o atitudine corectă. Reţine însă că este alegerea lor în cunoştinţă de cauză şi că nu-i obligă nimeni.
Dimpotrivă, marea majoritate a celor plecaţi să muncească în Occident (sau chiar în Israel, dacă tot veni vorba) pentru că aici nu găsesc de lucru, vor să se întoarcă atunci când s-o putea, ori când s-or chivernisi destul ca să-şi permită aici o afacere. Nu cred că-i fair aşadar să-i privezi de acest drept doar pentru că cei mai mulţi nu mai votează populist, aşa cum ţi-ai dori tu.
Dar, cum spuneam, din totalul problemei electorale acesta este un detaliu. Aştept în continuare o propunere vizând ansamblul, ceva care să-mi atenueze îngrijorarea faţă de viitorul democraţiei. Care e, văd, şi a ta.

User Gravatar
Radu I. Munteanu said in April 18th, 2016 at 5:48 pm

perseverezi (sic) 🙂 in eroarea de a atribui un varacter populist idei mele. in care context dialogul rational devine mai dificil. argumentul cu romanii e specios. utopiile mele sunt universale. un contraargument vlabil ar fi demontratia ca regula sugerata ar fi nedreapta pentru suma cetatenilor extrateritoriali din fiecare tara in parte. ceea ce ma indoiesc ca ar fi la indemana cuiva in lisa unor infirmatii sistematice. dar se pot respinge lesne contraargumentele privitoar la romani, cu precizarea ca regula pote functiona universal. cat timp emigrantul temporar munceste legal in alta tara, unde traieste legal (de cei care locuiesc ilegal n-avem de discuta), se presupune ca el plateste taxe acolo. deci sa votexe acolo. logica e elementara. dece vote? ca sa incerc a influenta de catre cine vor fi genstionate taxele platite de mine. dupa ce se reintoarce – definitiv! si plateste taxe in tara lui a voteze in tara lui. din acelasi motiv elogice. ideea e ca un individ sa nu voteze in 2 tari! sa aiba dreptil sa nu votee dar sa-i fie interzis sa votexe in 2 tari. legand votul de taxe logica votului functioneaza. dimpotriva, abia permisivitatea votului in 2 tari e POPULISM! nu ma refer la cum voteaza romanii de afara (95% pro base, ceea ce face necesarissima ingustarea posibilitatilor de vot. nu ca asa cred eu. ci ca ABSURD ca sitatia din tara sa fie decisa afara. cum, din pacate, s-a intamplat la cele mai recente 2 scrutine prezidentiale: 2009 si 2014. nu tin seama in elaborarea logicii, cacias sabota-o ieftin. logica sugerata e autonoma.

User Gravatar
Radu I. Munteanu said in July 16th, 2016 at 10:48 am

ca sa pot raspunde, tre sa recitesc postarea. cu exceptii bine definite (cum ar fi articolele despre omg de pilda) uit imediat ce am actionat butonul de postare. ce e interesant e ca in comentariul tau exprimi exact teza mea. asa ca eventualeele elementte parazite nu conteaza.