Related Articles

7 users responded in this post

Subscribe to this post comment rss or trackback url
User Gravatar
BG said in March 27th, 2017 at 10:38 am

Dupa aceeasi logica, daca vad pe unul mare batandu-l si pradandu-l pe unul mic, nu trebuie sa chem politia, ca sa nu incurajez crearea unui stat politienesc.
Eventual sa-i dau niste bani aluia mare ca sa-l lase in pace pe ala mic, pentru ca, oricum, coruptia exista, si tot ce exista e normal si trebuie pastrat.

User Gravatar
Radu I. Munteanu said in March 27th, 2017 at 11:28 am

da si nu. est modus in rebus. fara politie, ca sa rezumam statul la un instrument simbolizant al functiilor sale, nu exista stat. ci anarhie. dar paracelsus, inspirat de hippokrates din kos, spune: sola dosa facit velenum. in limbaj popular, prea putin e la fel de rau ca prea mult. asa ca, de fapt, raspunsul la comentaru e nu. in exemplul dat, ma plang la politie. daca nu ia masuri, ma plang jutitiei. daca nu ia masuri, dennt public justita si ma duc la cedo. de fapt, exemplul serveste ca o manusa esenta articolului. chiar daca subiectul e caracterul religios al sistemelor totalitare.

User Gravatar
BG said in March 27th, 2017 at 12:08 pm

In anii cat dureaza sa merg in justitie si la cedo, ala mic continua sa fie batut si pradat. Nu e mai simplu sa spun ca orice caz in care cineva isi foloseste puterea in mod abuziv sau corupt trebuie oprit, si sa iterez pasul asta pana cand se formeaza, daca se formeaza, vreun fel de moralitate publica? Nu e mai bine sa ii opresc pe 2-3 din cei mari care poate nu sunt chiar prea corupti, dar sa fac dreptate la 10 din cei mici care ar fi batuti si predati? Daca si DNA-ul e corupt, e asta un motiv ca sa spunem: OK, atunci hai sa ii lasam pe coruptii pe care eventual DNA-ul i-ar identifica in mod corect sa faca orice vor? Pana la urma, nu si tu tot impotriva coruptiei combati – a coruptiei ‘celorlalti’? (Nu pledez pentru DNA, il folosesc ca exemplu).
Corectitudinea politica poate fi folosita in mod criminal la fel de bine cum poate fi folosita si anti-corectitudinea politica – atat timp cat cei mari au impunitate sa defineasca termenii si sa ii bata si sa ii pradeze pe cei mici. Sunt de acord cu tine ca sistemul, orice sistem, da aceasta impunitate oamenilor lui. In consecinta, singura liberatate pe care o am eu, ca individ, e sa nu devin omul niciunui sistem, ci sa denunt coruptia oriunde o vad, cand o vad. Daca un lucru e rau, sa nu spun ca este bun (sa nu ma asociez cu cel mare care il bate si il pradeaza pe cel mic), doar pentru ca mai exista si alte lucruri rele.

User Gravatar
Radu I. Munteanu said in April 1st, 2017 at 9:12 am

as indrazni a zice ca din analiza mea nu rezulta ca as descuraja denuntarea nedreptatii (termen inglobant, caci coruptia a deveit termen lozincard si tocmai asta e ce denunt) la orice nivel. cu promptitudune si energie. asa ca, de fapt, nu cred ca exista vreo contradictie intre demersul meu ci crezul tau. numai ca eu socot ca propriile abilitati, cat native, cat cultivate, se potivesc mai bne unei viziuni cat mai largi. capabila sa vada nu doar padurea. ci harta cat mai cuprinzatoare cu putinta. nu numai ca viziunea mea nu se contrazice intru nimic cu crezu tau. dar chiar pretind ca: primo – asimilarea viziunii mele ar trebui chiar sa stimuleze reflexe de denuntare punctuala a oricaror nedreptati si secundo, acestea se conjuga si se completeaza cuo viziune de ansamblu. care incearca sa demonteze un model propagandistic sistemic. eu vad aceasta propaganda tot ca o nedreotate. dar la nivel macrosocial.

un singur amanunt u inteleg: ce crime s-ar putea imagina in numele “anti-corecttudunii politice”?. eu denunt fenomenul si-l identific cu patogenul social major al civilizatiei careia, ne place n ne place, ii apartinem.

revenind la metafra padurii si a copacilor, eu am naivitatea sa pretind ca nu numai ca o vziune a hartiipadurii n uexclude tratarea fecarui copac bolnav. ci, dimpotiva, creaz premise pentru ca tratamentul copacilor bolnavi sa se poata face sistematic. fara cei care, ca tine, dispusi sa denunte ORICE nedreotate punctuala, viziunea mea ar fi sterila. ponyatno? si multumesc pentru comentarii.

User Gravatar
BG said in April 3rd, 2017 at 10:25 am

Nu stiu ce inseamna ‘ponyatno’.
Eu nu ‘denunt’, dar ma infurie sa citesc ca exista lucruri mai rele decat coruptia, sau ca exista vreun ‘sistem’ un numele caruia coruptia (alor nostri) poate fi tolerata; pentru ca orice coruptie produce victime.
Raspund din nou pentru ca m-ai intrebat:
> ce crime s-ar putea imagina in numele “anti-corecttudunii politice”?
Puterea isi justifica fiecare crima asa cum ii prinde mai bine (uneori diferit de la un caz al altul, uneori de la un moment la altul). Exact aceleasi crime sunt justificate si prin corectitudine politica, si prin anti-corectitudine politica. De exemplu, daca victima se intampla sa fie o femeie alba, poti sa spui: respect minoritatile de alte culori, dar poti sa spui si: nu pot sa o privilegiez (ie sa renunti la a comite acea crima) doar pentru ca este femeie.
E mult de spus, nu e locul si nu are rost, cred.

User Gravatar
Radu I. Munteanu said in April 9th, 2017 at 4:11 am

ponyatno inseamna capisci :-). cu ani in urma, intr-un moment nodal, ii replicam unei domnisoare, care se tot scuza facand onservatii altfel valabile in sine, la un cenaclu: domnisoara, ar fi util sa intelegi ca in esenta, numai un feed back negativ iie cu adevarat util unui autor. cum constat intamplator din cand in cand ca blogul meu e citit de exact publicul de nisha la care ma astept, dar nu primesc comentarii. faptul de a le primi si inca in dezacrd cu continutul de idei e de doua ori util. multumesc, deci. nu stiu daca e sau nu locul, nu stiu nici atat daca are sau nu rost, dar socot sugestia implicita de a nu continua ca fiind de bun simt. sper, asadar, ca si serialul despre popper si radu tudoran sa suscite comentarii.

User Gravatar
Când politica devine religie | www.egophobia.ro said in April 19th, 2017 at 11:48 pm

[…] apărut și pe blogul […]